fbpx

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ PILATES ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Στις μέρες μας η άποψη ότι η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση και όχι μια κατάσταση που σε ακινητοποιεί κερδίζει έδαφος. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας εποχής όπου η γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης  επιλέγει την άσκηση και πιο συγκεκριμένα τη μέθοδο Pilates ως έναν ασφαλή τρόπο για  να φροντίζει το σώμα της και παράλληλα την υγιή ανάπτυξη του παιδιού που κυοφορεί. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης  οι ανάγκες στην άσκηση αλλάζουν μήνα με τον μήνα και η έγκυος χρειάζεται να υιοθετεί νέους τρόπους εκγύμνασης ανάλογα με τον μήνα κύησης που διανύει.

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ PILATES ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

 • Βελτιώνει τη σταθερότητα της λεκάνης.
 • Βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος σας, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.
 • Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος pilates τα συστήματα του σώματός σας (κυκλοφορικό, λεμφικό, αναπνευστικό και πεπτικό) λειτουργούν αποτελεσματικά.
 • Μπορεί να διδάξει δεξιότητες όπως η χαλάρωση και η αναπνοή. Οι οποίες θα αποτελούν ανεκτίμητη βοήθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και επίσης κατά τη διάρκεια της ίδιας της γέννας.
 • Η μέθοδος Pilates  μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου της πυέλου. Πιο συγκεκριμένα οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας εγκύου επηρεάζουν τους συνδέσμους του πυελικού πλέγματος (οι οποίοι ενώνονται  οστό με οστό). Συνήθως  μαλακώνουν για να επιτρέψουν στη λεκάνη να διασταλεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις αρθρώσεις σας μπορεί να γίνουν ασταθείς.
 • Το επιπλέον βάρος του στήθους και η χαλαρότητα των συνδέσμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν συχνά προβλήματα στους ώμους και στο λαιμό. Όμως με την ενίσχυση της στάσης  και της κίνησης του σώματος, η μέθοδος Pilates μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των προβλημάτων.
 • Οι εσώτερες μυϊκές μάζες που ενισχύονται από τις ασκήσεις της μεθόδου Pilates βοηθούν στην υποστήριξη του αυξανόμενου βάρους του μωρού και από την άλλη μεριά της σπονδυλικής στήλης της εγκύου δημιουργώντας μια φυσική ζώνη δύναμης. Με λίγα λόγια μειώνεται αρκετά ο πόνος στη μέση και στην πλάτη.
 • Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, υπάρχει μετατόπιση στο κέντρο βάρους της εγκύου. Αυτό, σε συνδυασμό με την επίδραση των ορμονών στη αντίληψη των κινήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ισορροπία και στον συντονισμό.
 • Πολλά προβλήματα στα πόδια, πιο συγκεκριμένα στους αστραγάλους και στα γόνατα ξεκινούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας του επιπλέον βάρους καθώς και της χαλάρωσης των συνδέσμων. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις ποδιών που βοηθούν την έγκυο και  μπορούν να γίνουν σε καθιστή ή πλαϊνή θέση.
 • Η μέθοδος Pilates μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία του πυελικού εδάφους κατά την αύξηση του βάρους της εγκύου στην κύηση και κατά τη διαδικασία του τοκετού ενώ βοηθάει επίσης και στην μεταγεννητική επαναφορά του σώματος.
 • Μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στον εργασιακό τομέα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

Πέρα από τα οφέλη της μεθόδου Pilates είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλες οι γυναίκες που κυοφορούν, ανεξάρτητα από τις μεθόδους εκγύμνασης που ακολουθούν, πρέπει να ζητούν ιατρική έγκριση από τον γυναικολόγο που τους παρακολουθεί πριν ξεκινήσουν κάποιο νέο πρόγραμμα άσκησης. Συνιστάται επίσης τακτικός έλεγχος από τον γυναικολόγο  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη συνέχιση της άσκησής της.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Τέλος, μέσα από τη μέθοδο pilates γίνονται αντιληπτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η συγκεκριμένη μέθοδος εναρμονίζει  κάθε κίνηση με σωστή αναπνοή κάνοντας τη διαδικασία του τοκετού ευκολότερη. Κλείνοντας είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι συμμετοχή και η καθοδήγηση εξειδικευμένου δασκάλου για την άσκηση στη περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο συστατικό για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Μαργαρίτα Πρεφτίτση
Certified Pilates Instructor
Fitmotif Profile: Margarita Preftitsi

Photo by freestocks on Unsplash