Σίγουρα έχετε ακούσει αρκετές φορές να σας λένε διάφοροι επιστήμονες της υγείας, είτε γιατρούς, είτε γυμναστές, είτε διαιτολόγους ότι τα μικρά και συχνά γεύματα κάνουν καλό. Και είναι αλήθεια ότι η συχνότητα με την οποία καταναλώνουμε την τροφή μας, παίζει καταλυτικό ρόλο για την διατροφική συμπεριφορά και την υγεία μας.
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τα συχνά γεύματα και μικρογεύματα, γιατί θεωρούν ότι είναι ανθυγιεινά. Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, που μας χαρίζει ενέργεια.
Πως τρώμε σήμερα;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής βάζει την ποιότητα της διατροφής σε δεύτερη μοίρα. Τέσσερις στους δέκα δηλώνουν πως αντικαθιστούν ένα από τα κυρίως γεύματα με περισσότερα σνακ, δείχνοντας τη σαφή τάση για αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων μικρογευμάτων. Μία ακόμη συχνή πρακτική είναι η κατανάλωση ενός μόνο κυρίως γεύματος τις βραδινές ώρες. Μπορούν όμως οι συνήθειες αυτές να επηρεάσουν το βάρος, το μεταβολισμό και την υγεία
Σε τι βοηθάει το να τρώμε συχνά και μικρά γεύματα;
Τι προκαλεί η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος μετά την δουλειά;
Διαπιστώθηκε σε μια μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό Metabolism, ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος το βράδυ μετά τη δουλειά, οδηγεί συχνά σε δυνητικά επικίνδυνες μεταβολικές αλλαγές και αυτό οφείλεται στο ότι τα άτομα που συχνά παρέλειπαν γεύματα, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, λόγω καθυστερημένης έκκρισης της ινσουλίνης. Αν οι συνθήκες αυτές επιμένουν, μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου ΙΙ.
Επίσης, σε μια άλλη έρευνα που έγινε το 2010 στην Ελλάδα, βρέθηκε ότι άτομα που συνήθιζαν να παραλείπουν γεύματα, λόγω φόρτου εργασίας, η εκδήλωση καρδιακών συμβάντων και ιδιαίτερα οξέων στεφανιαίων συνδρόμων ήταν διπλάσια σε συχνότητα, σε σχέση με αυτούς που δεν παρέλειπαν κάποιο γεύμα.
Οι νεότερες μελέτες μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους που η παράλειψη γευμάτων επηρεάζει την υγεία μας. Έρευνες έδειξαν ότι η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μειωμένη αντοχή, έλλειψη ενέργειας και σε μείωση της οστικής πυκνότητας, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.
Όταν δεν εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με τροφή, που σε αυτήν την περίπτωση είναι το βασικό καύσιμο τότε ο οργανισμός μας θα το βγάλει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και θα μας επηρεάσει αρνητικά. Οπότε την επόμενη φορά που θα ξανά φάτε μια η δύο φορές την μέρα μόνο, ξανασκεφτείτε το.
Ντία Τζιότα
Personal Trainer – Αρθρογράφος
Fitmotif profile: Ntia Tziota