fbpx

Συχνά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας

Σίγουρα έχετε ακούσει αρκετές φορές να σας λένε διάφοροι επιστήμονες της υγείας, είτε γιατρούς, είτε γυμναστές, είτε διαιτολόγους ότι τα μικρά και συχνά γεύματα κάνουν καλό. Και είναι αλήθεια ότι η συχνότητα  με την οποία καταναλώνουμε την τροφή μας, παίζει καταλυτικό ρόλο για την διατροφική συμπεριφορά και την υγεία μας.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τα συχνά γεύματα και μικρογεύματα, γιατί θεωρούν ότι είναι ανθυγιεινά. Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, που μας χαρίζει ενέργεια.

Πως τρώμε σήμερα;

 Ο σύγχρονος τρόπος ζωής  βάζει την ποιότητα της διατροφής σε δεύτερη μοίρα. Τέσσερις στους δέκα δηλώνουν πως αντικαθιστούν ένα από τα κυρίως γεύματα με περισσότερα σνακ, δείχνοντας τη σαφή τάση για αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων μικρογευμάτων. Μία ακόμη συχνή πρακτική είναι η κατανάλωση ενός μόνο κυρίως γεύματος τις βραδινές ώρες. Μπορούν όμως οι συνήθειες αυτές να επηρεάσουν το βάρος, το μεταβολισμό και την υγεία

Σε τι βοηθάει το να τρώμε συχνά και μικρά γεύματα;

  • Όσοι καταναλώνουν μικρά και τακτικά γεύματατείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό το βάρος τους σε σχέση με άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα μικρά και συχνά γεύματα, βοηθούν στο να διατηρηθεί ο μεταβολικός ρυθμός σε υψηλά επίπεδα.
  • Η συχνότητα των γευμάτων βοηθάει και στην καύση του λίπους. Τρώγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το στομάχι δεν προλαβαίνει να κενωθεί, συνεπώς οι τροφές καθυστερούν να μεταβούν από το στομάχι στο έντερο και αυτό έχει ως συνέπεια τον μειωμένο ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης. Έτσι μειώνεται η έκκριση ινσουλίνηςκαι ο οργανισμός καταφεύγει στην χρήση του λίπους για να διατελέσει τις λειτουργίες.
  • Η αφαγία ή το να τρώμε λιγότερες φορές ή όχι αρκετά αναλόγως και με το καθημερινό μας πρόγραμμα οδηγεί σε υπνηλία, κόπωση, ναυτία, δυσκοιλιότητα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και υπογλυκαιμία, και ο οργανισμός μας Ενωθείτε να αντλήσει ενέργεια από μυϊκό ιστό, την λεγόμενη κέτωση.
  • Όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό, εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης, ενώ όσοι καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα παρουσιάζουν μία σειρά από ευνοϊκούς καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως καλύτερη λειτουργικότητα της καρδιάς, μειωμένο ποσοστό αθηρωμάτωσης, με παρουσία ελαχίστων αλλοιώσεων στις καρωτίδες αρτηρίες και σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων.
  • Η μη συχνή κατανάλωση τροφή προκαλεί τυμπανισμό. Παραλείποντας γεύματα μας φέρνει απίστευτη πείνα που εκτονώνεται με μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και φυσικά, απότομο φούσκωμα. Τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα είναι απολύτως απαραίτητα.
  • Αδιαμφισβήτητα, η έλλειψη συχνής τροφής ή απλά ενός γεύματος στην η μέρα επηρεάζει τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τον τρόπο που φέρεται ένα άτομο. Ο άνθρωπος όταν είναι πεινασμένος νιώθει νευρικότητα και ατονία. Ο εγκέφαλος έχει υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Τι προκαλεί η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος μετά την δουλειά;

  Διαπιστώθηκε σε μια μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό Metabolism, ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος το βράδυ μετά τη δουλειά, οδηγεί συχνά σε δυνητικά επικίνδυνες μεταβολικές αλλαγές και αυτό οφείλεται στο ότι τα άτομα που συχνά παρέλειπαν γεύματα, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, λόγω καθυστερημένης έκκρισης της ινσουλίνης. Αν οι συνθήκες αυτές επιμένουν, μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου ΙΙ.

Επίσης, σε μια άλλη έρευνα που έγινε το 2010 στην Ελλάδα, βρέθηκε ότι άτομα που συνήθιζαν να παραλείπουν γεύματα, λόγω φόρτου εργασίας, η εκδήλωση καρδιακών συμβάντων και ιδιαίτερα οξέων στεφανιαίων συνδρόμων ήταν διπλάσια σε συχνότητα, σε σχέση με αυτούς που δεν παρέλειπαν κάποιο γεύμα.

Οι νεότερες μελέτες μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους που η παράλειψη γευμάτων επηρεάζει την υγεία μας. Έρευνες έδειξαν ότι η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μειωμένη αντοχή, έλλειψη ενέργειας και σε μείωση της οστικής πυκνότητας, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.

Όταν δεν εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με τροφή, που σε αυτήν την περίπτωση είναι το βασικό καύσιμο τότε ο οργανισμός μας θα το βγάλει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και θα μας επηρεάσει αρνητικά. Οπότε την επόμενη φορά που θα ξανά φάτε μια η δύο φορές την μέρα μόνο, ξανασκεφτείτε το.

Ντία Τζιότα
Personal Trainer – Αρθρογράφος
Fitmotif profile: Ntia Tziota