fbpx

23 Λόγοι που δεν χάνεις λίπος!

Ενώ πιστεύεις ότι κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να χάσεις λίπος, η ζυγαριά και οι λιπομετρήσεις δείχνουν ότι κάνεις μια τρύπα στο νερό. Μην απογοητεύεσαι, γιατί οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να χάσεις κιλά είναι γνωστοί και σίγουρα κάνεις ένα ή περισσότερα από τα λάθη που αναφέρω παρακάτω.

  1. Τρως μεγάλες ποσότητες ‘’υγιεινών τροφών’’

Για κάποιο λόγο πολλοί πιστεύουν ότι όταν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό μπορούν να το φάνε σε άφθονες ποσότητες χωρίς καμία αρνητική επίπτωση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας πελάτισσάς μου που μου έλεγε ‘’κάνω την τέλεια δίαιτα αλλά δεν αδυνατίζω’’. Όταν την ρώτησα να μου πει αναλυτικά τι τρώει διαπίστωσα ότι το πρωινό της ξεκινούσε με τρεις φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι και μέλι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ‘’τέλεια δίαιτα’’ αφορούσε την επιλογή υγιεινών και φυσικών τροφίμων, χωρίς όμως να υπάρχει προσοχή στην ποσότητα. Με άλλα λόγια, ίσως στους λόγους για τους οποίους δεν μπορείς να αδυνατίσεις να συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ξεκινάς την μέρα σου με πάνω από 600 θερμίδες, ενώ το ενδεδειγμένο είναι γύρω στις 350. Οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, το μέλι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πολλά άλλα είναι φυσικά και υγιεινά τρόφιμα αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες. Μία φέτα ταχίνι με μέλι έχει ήδη πολλές θερμίδες, πόσο μάλλον δύο ή τρεις.

Όταν θέλουμε να έχουμε απώλεια λίπους πρέπει να έχουμε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη και το ότι ένα τρόφιμο είναι υγιεινό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορούμε να το φάμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.

  1. Δεν γυμνάζεσαι

Είναι αλήθεια ότι η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην απώλεια λίπους, αλλά δεν πρόκειται να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς γυμναστική. Στην πραγματικότητα, η αποχή από το γυμναστήριο είναι ο βασικότερος λόγος που δεν μπορείς να χάσεις μόνο λίπος, αφού για να επιτευχθεί η απώλεια λίπους και μόνο λίπους πρέπει να διατηρήσεις όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του σώματος σου σταθερά. Με το να κάνεις διατροφή και να κάθεσαι στον καναπέ σου, το πρώτο πράγμα που θα χάσεις σε μια υποθερμιδική δίαιτα είναι μέρος των μυών σου. Πέραν του ότι θα βρίσκεσαι κατά το ήμισυ εκτός στόχου (εφόσον δεν καις μόνο λίπος), χάνεις και όλα τα οφέλη της μυϊκής μάζας στον μεταβολισμό, την υγεία και την ασφάλεια του σώματός σου. Επίσης, οι πιθανότητες σου να αποκτήσεις ένα καλοσχηματισμένο κορμί εξανεμίζονται, αφού το στοιχείο που δίνει σχήμα στο σώμα όταν χάνεις λίπος είναι οι μυς.

  1. Αντίθετα, περιμένεις να χάσεις μόνο απ’ την γυμναστική

Σε αντίθετη περίπτωση περιμένεις να χάσεις λίπος μόνο απ’ την γυμναστική, ενώ η κατάσταση στην κουζίνα παραμένει για κλάματα. Μπορεί να δεις μια αρχική διαφορά, αλλά σύντομα θα αναρωτιέσαι για ποιο λόγο δεν μπορείς να χάσεις λίπος ή μάλλον καλύτερα για ποιο λόγο δεν μπορείς να χάσεις βάρος. Όσες θερμίδες και να κάψεις στο γυμναστήριο, αν δεν ακολουθείς ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο δεν πρόκειται να δεις την ζυγαριά να αλλάζει προς τα κάτω. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κόπος σου στο γυμναστήριο σου αποδίδει καύση θερμίδων και ενδυνάμωση. Έτσι, μπορεί να δεις την ζυγαριά να ανεβαίνει προς τα πάνω λόγω της αύξησης της μυϊκής σου μάζας, αλλά το σωματικό σου λίπος θα παραμένει σταθερό. Αυτή είναι μία θεμιτή διαδικασία που θα σε οδηγήσει μελλοντικά σε επιπλέον απώλεια λιπώδους ιστούς και ένα πιο υγειές σώμα. Το πρόβλημα είναι ότι για να δεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα πρέπει απαραίτητα να την συνδυάσεις με διατροφή. Μην ξεχνάς ότι τα παραπανίσια κιλά είναι αποτέλεσμα συνδυασμού διαφόρων παραγόντων, όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κακή διατροφή και ο κακός τρόπος ζωής. Το ίδιο συνδυαστική πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση του προβλήματος.

  1. Κάνεις μόνο αερόβια γυμναστική

Αν βρίσκεσαι ήδη σε καλό δρόμο με την διατροφή σου αλλά έχεις επιλέξει ως μοναδικό τρόπο άσκησης το τρέξιμο, τότε μάλλον θα αργήσεις να δεις αποτελέσματα. Βέβαια, ίσως να είχες κάποια αρχικά αποτελέσματα, αλλά θα διαπιστώσεις ότι παρότι συνεχίζεις να γυμνάζεσαι έχεις σταματήσει να χάνεις κιλά. Με την παρατεταμένη αερόβια άσκηση επιτυγχάνουμε εκτός από καύση λίπους και καταβολισμό της μυϊκής μάζας. Η μυϊκή μάζα είναι απ’ τους πιο ενεργούς ιστούς του σώματός μας και όσο πιο πολύ έχουμε τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο μεταβολισμός μας. Η αύξηση του μεταβολισμού μέσω της αύξησης της μυϊκής μάζας είναι μία από τις βασικότερες οδούς για τη μείωση του λίπους και εσύ με αυτό τον τρόπο την χάνεις. Επιπλέον, μετά από συστηματικές προπονήσεις τρεξίματος ο οργανισμός μας αποκτά προσαρμογές με σκοπό την ενεργειακή οικονομία. Έτσι, ενώ τρέχεις τις ίδιες αποστάσεις με την ίδια ένταση, καις λιγότερες θερμίδες.

5.Τρως μεγάλες ποσότητες μετά την γυμναστική σου για να αναπληρώσεις την χαμένη ενέργεια

Ένας βασικός λόγος που πάμε στο γυμναστήριο όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά είναι το να αυξήσουμε τις καύσεις μας. Έτσι, πετυχαίνουμε να έχουμε καταναλώσει περισσότερες θερμίδες στο τέλος της μέρας από όσες έχουμε προσλάβει. Αν με το που γυρνάς σπίτι αναπληρώνεις αμέσως όλες τις θερμίδες που έκαψες τότε δεν πετυχαίνεις τον στόχο του να δημιουργήσεις αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο μέσω την γυμναστικής. Επιπλέον, ο οργανισμός σου μπορεί να αναπληρώσει την ενέργεια που έκαψες χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον λίπος του σώματός σου. Αν φας ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα χάνεις ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν χάνεις κιλά με τίποτα. Ακόμη, τις περισσότερες φορές θα διαπιστώσεις ότι έχεις υπερεκτιμήσει το πόσο ‘’δούλεψες’’ στο γυμναστήριο, κάτι που θα σε οδηγήσει στο να φας παραπάνω. Φαντάσου ότι με τρέξιμο 5 χιλιομέτρων, ένας μέσος ασκούμενος καίει 300 με 400 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες αντιστοιχούν σε πολύ μικρές ποσότητες φαγητού όπως 1/3 φλιτζανιού ωμό ρύζι με 2 καρότα, 2 αυγά βραστά με 1 πιπεριά ή 100 γραμμάρια τόνο και 1 ντομάτα. Αυτές οι μικρές μερίδες απέχουν πολύ από τα υπέρογκα γεύματα που βλέπω συχνά να καταναλώνονται μετά το γυμναστήριο, με την δικαιολογία ότι πρέπει να αναπληρώσουμε την ενέργεια.

  1. Ξενυχτάς

Ο περισσότερος κόσμος που θέλει να χάσει κιλά αλλά δεν μπορεί εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι το πιο σημαντικό, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού που ασκείται. Ύπνος! Στην διάρκεια του ύπνου γίνονται οι περισσότερες αναβολικές διεργασίες του οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνη την ώρα φτιάχνεται ό,τι προσπαθείς να φτιάξεις μέσα απ’ την γυμναστική σου.  Το σημαντικότερο όμως για την απώλεια λίπους, και μία από τις πιο βλαβερές συνέπειες της απώλειας ύπνου τις ώρες της νύχτας είναι ότι διατηρείς τα επίπεδα της κορτιζόλης ψηλά. Τα ψηλά επίπεδα κορτιζόλης οδηγούν σε υπερφαγία, αλλά κυρίως σε συσσώρευση λίπους ακόμα και αν τρως φυσιολογικά.

  1. Έχεις πολύ στρες

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την κορτιζόλη είναι το στρες. Από όπου και αν προκαλείται το στρες οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και συνεπώς σε αυξημένη συσσώρευση λίπους, όπως ανέφερα και παραπάνω. Επιπλέον, το άγχος οδηγεί σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές με πολλά λιπαρά και μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Επίσης, σε περιόδους έντονου στρες και ανησυχίας είναι πολύ δύσκολη η συγκρότηση και η διατήρηση ενός φυσιολογικού διατροφολογίου που θα οδηγήσει σε άμεσα αποτελέσματα. Έτσι, το στρες εκτός από το να αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίον δεν μπορείς να χάσεις λίπος, σε οδηγεί και σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές και επομένως σε περισσότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορείς να αδυνατίσεις.

8.Δεν υπολογίζεις τι τρως

Αν είσαι ο τύπος που τα υπολογίζει όλα με το μάτι και  μισείς το να μετράς τι τρως, οι πιθανότητές σου να δεις αποτελέσματα πέφτουν κατακόρυφα. Αν δεν υπολογίζεις τι τρως, μπορείς εύκολα να έχεις διακυμάνσεις μέχρι και 800 θερμίδων από τη μία μέρα στην άλλη. Σκέψου ότι μια διατροφή με αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο μπορεί να σημαίνει 300 θερμίδες λιγότερες ημερησίως. Η διαφορά είναι μικρή και είναι εύκολο να την χάσεις. Οπότε αντί να αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να χάσεις κιλά, ξεκίνα να υπολογίζεις το τι τρως καθημερινά και σύντομα θα δεις διαφορά.

  1. Ξεκινάς πολύ δυνατά

Ο σοφός λαός λέει ‘’κάθε αρχή και δύσκολη’’, στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση μάλλον ισχύει το αντίθετο. Ο ενθουσιασμός και η πώρωση που έχεις στον ξεκίνημα μιας προσπάθειας για να χάσεις κιλά θα σε οδηγήσει στο να επιλέξεις μία στρατηγική που δεν θα μπορέσεις να ακολουθήσεις μόλις αρχίσεις να ‘’πέφτεις’’ ψυχολογικά.

Όπως σε κάθε πράγμα στην ζωή, έτσι και σε αυτό δεν μπορείς να πας απ’ το 1 στο 100 μέσα σε μία μέρα. Από εκεί που έτρωγες ό,τι έβρισκες εύκαιρο και δεν έκανες ποτέ γυμναστική ξεκινάς να έχεις ακραίες απαιτήσεις απ’ τον εαυτό σου, όπως το να κάνεις έξι φορές την εβδομάδα γυμναστική και να τρως μόνο βραστά λαχανικά και κοτόπουλο. Τέτοιου είδους ακραίες μεταβολές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία και απογοήτευση. Αντιθέτως, δοκίμασε να κάνεις μια ήπια αλλαγή της καθημερινότητάς σου αλλάζοντας μικρά πράγματα κάθε φορά, όπως το πρωινό ή τον αριθμό των γευμάτων σου ημερησίως.

  1. Καταναλώνεις Ενεργειακά Ποτά και Gel στην προπόνησή σου

Συχνό λάθος στον χώρο του αθλητισμού είναι να μεταφέρονται τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε υψηλό επίπεδο αγωνιστικού αθλητισμού σε ελεύθερα ασκούμενους. Τα gel και τα ενεργειακά ποτά είναι ένας καλός τρόπος αναπλήρωσης ενέργειας και ιχνοστοιχείων σε πολύωρες προπονήσεις υψηλού επιπέδου. Στην περίπτωση όμως που προσπαθείς απλά να κάνεις μια προπόνηση της μίας ώρας γυμνάζοντας ικανοποιητικά όλο σου το σώμα, απλά σου προσθέτουν παραπάνω θερμίδες. Η αδυναμία και η εξάντληση που νιώθεις, είναι μέρος του προπονητικού ερεθίσματος που πρέπει να πάρει ο οργανισμός σου και παίζει σπουδαίο ρόλο στο αποτέλεσμα που θα δεις τελικά στην ζυγαριά σου. Οπότε, μην σπεύδεις να εξοπλιστείς με ό,τι συμπλήρωμα διατροφής υπάρχει, με την πρώτη αδυναμία που θα νιώσεις στην προπόνηση, αλλά δώσε στο σώμα σου χρόνο και σύντομα θα δεις την διαφορά.

  1. Καταναλώνεις πολλές θερμίδες σε υγρή μορφή

Οι θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνεις καθημερινά είναι συγκεκριμένες. Πρόσεξε ότι δεν χρησιμοποίησα το ‘’τρως’’ αλλά το ‘’προσλαμβάνεις’’, και αυτό γιατί για πολύ κόσμο ό,τι πίνεται απλά ‘’δεν μετράει’’ για θερμίδες. Τα αναψυκτικά, οι χυμοί και όλα τα ροφήματα τέτοιου είδους έχουν υπέρογκες ποσότητες θερμίδων. Αναλογίσου ότι με δύο αναψυκτικά μπορείς να καλύψεις μέχρι και το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσληψης των θερμίδων σου. Αυτό το ένα τρίτο, θα πρέπει να το αφαιρέσεις από τα πράγματα που έχεις να φας εκείνη την μέρα,  αν θες να μείνεις εντός στόχου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτοί οι υδατάνθρακες σε υγρή μορφή δεν προκαλούν κορεσμό όπως η τροφή, επομένως η πείνα σου δεν θα μειωθεί και το πιο πιθανό είναι ότι θα ξανά φας. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του καφέ με ζάχαρη. Πολύς κόσμος πίνει τρεις και πλέον καφέδες με ζάχαρη την ημέρα, χωρίς να τους υπολογίζει στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Έτσι, ενώ ακολουθείς κατά κάποιο τρόπο ένα συγκεκριμένο διατροφολόγιο, δεν μπορείς να χάσεις βάρος.

Όσο για τα διαιτητικά αναψυκτικά με μηδέν θερμίδες που πολλοί πιστεύουν ότι είναι η απάντηση στα παραπάνω, σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως συμβάλλουν αρνητικά στο βάρος μας. Ο λόγος είναι ότι οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν αυτά τα ροφήματα λειτουργούν ως ερέθισμα στον εγκέφαλο που αυξάνει την όρεξη. Ακόμη, ως γλυκαντικές ουσίες συντηρούν την συνήθεια της θρέψης με γλυκά, όπως επίσης και την συναισθηματικής σύνδεση με αυτού του είδους τα φαγητά.

  1. Βιάζεσαι να δεις αποτελέσματα στην ζυγαριά

Νιώθεις ότι δεν μπορείς να χάσεις κιλά με τίποτα, ότι δεν μπορείς να αδυνατίσεις και βρίσκεσαι σε μια σύγχυση στην οποία περιμένεις διακαώς αποτελέσματα. Μήπως το ότι δεν χάνεις, οφείλεται στο ότι δεν περιμένεις το ανάλογο διάστημα που απαιτείται για να δεις τη διαφορά; Ακόμα και αν τα κάνεις όλα σωστά θα χρειαστεί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσεις να βλέπεις αποτελέσματα. Ο χρόνος που χρειάζεται τις περισσότερες φορές είναι οι 10 μέρες, και καλό θα είναι να μην ζυγίζεσαι στο ενδιάμεσο διάστημα. Αν ζυγίζεσαι καθημερινά το μόνο που θα πετύχεις είναι να χάσεις την παρακίνησή σου, αφού θα βλέπεις τον δείκτη της ζυγαριάς στο ίδιο σημείο. Πολύς κόσμος παρατάει την προσπάθεια στις πρώτες 5-6 μέρες γιατί δεν βλέπει διαφορά και πιστεύει ότι κάτι κάνει λάθος. Διαφύλαξε λοιπόν τα κίνητρα και τον ενθουσιασμό σου και δώσε χρόνο στο σώμα σου.

  1. Κάνεις λάθος είδος άσκησης

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι να γυμναστείς και η πιθανότητα να επιλέξεις κάποιον ακατάλληλο για τον σκοπό σου είναι μεγάλη. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να σε καθοδηγήσει και τελικά θα επιλέξεις αυτόν που απλά θα σου αρέσει περισσότερο. Το κριτήριο επιλογής του τρόπου άσκησης είναι πρώτα το αν εξυπηρετεί τον σκοπό σου και έπειτα το αν σου αρέσει. Κράτα επίσης στο μυαλό σου ότι αυτό που χρειαζόμαστε τις περισσότερες φορές είναι και αυτό που μας ζορίζει, οπότε μάλλον δεν θα σου αρέσει αρχικά. Αν έχεις επιλέξει μία δραστηριότητα με μικρές ενεργειακές απαιτήσεις, τότε βρίσκεσαι εκτός στόχου.

  1. Κάνεις σωστό είδος άσκησης, αλλά έχεις χαμηλές εντάσεις στις προπόνησή σου

Η ένταση είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της επιβάρυνσης και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της προπόνησης. Αν έχεις προπονήσεις με χαμηλές εντάσεις και μεγάλα διαλείμματα είσαι μακριά από το είδος της προπόνησης που θα σε βοηθήσει να χάσεις λίπος. Η αύξηση της έντασης συνδέεται άμεσα με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς με την απώλεια θερμίδων.

  1. Κάνεις σωστό είδος άσκησης, αλλά έχεις μικρό όγκο προπόνησης

Ο όγκος της προπόνησης είναι η συνολική ποσότητα προπόνησης που κάνεις μέσα σε μία εβδομάδα. Στην περίπτωση που ο σκοπός των προπονήσεών σου είναι η απώλεια λίπους, τότε μπορεί να εκφραστεί και ως η ποσότητα των θερμίδων που έχασες μέσω της γυμναστικής μέσα σε μια εβδομάδα. Αν έχεις υψηλή ένταση αλλά πολύ μικρό όγκο προπονήσεων, οι συνολικές καύσεις σου θα είναι μικρές. Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός για να πετύχεις την ιδανική ισορροπία έντασης και ποσότητας στην προπόνησή σου.

  1. Έχεις ως μόνο κριτήριο επιλογής του φαγητού σου την γεύση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην διατροφή των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ότι επιλέγουν το τι θα φάνε με μοναδικό κριτήριο τη γεύση. Η θρέψη είναι μια απαραίτητη διαδικασία για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των λειτουργιών του οργανισμού μας. Επομένως, είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις αυτές είναι τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Πόσοι από εμάς όμως σκέφτονται με αυτό το σκεπτικό; Αντιθέτως τις περισσότερες φορές αγνοούμε εντελώς το τι χρειάζεται ο οργανισμός μας και απλά επιλέγουμε κάτι που λιγουρευτήκαμε. Για να έχεις ισορροπημένη διατροφή πρέπει να έχεις ως βασικό κριτήριο το τι χρειάζεται οργανισμός σου και ως δεύτερο κριτήριο το αν και πόσο θα σου αρέσει αυτό που θα φας.

  1. Έχεις πολύ γενικούς και ακαθόριστους στόχους

Οι γενικοί και ακαθόριστοι στόχοι του στυλ ‘’θέλω να χάσω λίγα ψωμάκια’’ ή ‘’ξεκινάμε και βλέπουμε’’ δεν βοηθούν κανέναν. Τις περισσότερες φορές θα τις ακούσεις από άτομα που δεν είναι και πολύ έτοιμα να ξεκινήσουν μια σοβαρή δουλειά στο σώμα τους, αλλά ξέρουν ότι ‘’πρέπει’’ να αλλάξουν συνήθειες. Αρχικά, αν δεν το έχεις πάρει απόφαση μην μπαίνεις στον κόπο να το ξεκινήσεις, γιατί απλά θα κερδίσεις μια αρνητική εμπειρία που μπορεί να σε αποτρέψει απ’ το να ξεκινήσεις κάτι καλύτερο στο μέλλον. Αν είσαι σίγουρος πως θέλεις να δεις διαφορά στο σώμα σου ξεκίνα με πολύ συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να μετρήσεις την απόδοση του πλάνου σου και να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου. Είναι μια διαδικασία που τονώνει την αυτοπεποίθηση και διατηρεί την παρακίνησή σου. Στην περίπτωση που δεν βάζεις στόχους, θα βλέπεις απλά τις μέρες να περνούν χωρίς κάποια ένδειξη ή σημάδι και τελικά θα επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες.

  1. Δεν κόβεις το αλκοόλ

Το αλκοόλ αποτελεί μία από τις πιο παχυντικές ουσίες που μπορείς να καταναλώσεις. Στην πραγματικότητα είναι τόσο παχυντικό που θα μπορούσα να πω ότι είναι σχεδόν σαν να πίνεις λίπος. Η διαφορά είναι πραγματικά ελάχιστη. Ένα γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο αλκοόλ 7. Ένα ποτηράκι αλκοόλ περιέχει 100-120 θερμίδες και μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα στην περίπτωση που είναι μαζί με αναψυκτικό (π.χ. Λεμονάδα). Στην περίπτωση δε των κοκτέιλ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται τις περισσότερες φορές επιπλέον ζάχαρη, πουρές φρούτων ή συσκευασμένοι χυμοί, το ποτήρι μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 300 θερμίδες.

  1. Σου ‘’αξίζει’’ να φας κάτι παραπάνω

Νιώθεις ότι ανά πέντε μέρες πιστής διατροφής σου ‘’αξίζει’’ να χαλαρώσεις ή ακόμη περισσότερο ότι τα σαββατοκύριακα επιτρέπονται όλα; Το διατροφικό σου πρόγραμμα είναι ένας σχεδιασμός που αφορά ολόκληρη την περίοδο από την στιγμή που το ξεκινάς μέχρι την επιτυχία των στόχων σου. Αφορά δηλαδή το τι τρως κάθε μέρα, όλη μέρα. Με το που διακόψεις αυτό το πρόγραμμα τρώγοντας κάτι ακατάλληλο, έχεις αμέσως αλλάξει το αποτέλεσμα που θα έχεις. Όσο πιο πολλές φορές το κάνεις, τόσο το χειρότερο. Έχω δει ανθρώπους να παχαίνουν κάνοντας διατροφή, απλά και μόνο επειδή δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την στέρηση κάποιων τροφίμων και ένιωθαν ότι αξίζουν cheat day μέρα παρά μέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να τρώνε περισσότερο από ότι πριν. Τα γνωστά cheat meals και cheat days έχουν θέση στο πρόγραμμά σου μόνο όταν τα έχει τοποθετήσει ο σχεδιαστής του προγράμματος, ο οποίος θα τα τοποθετήσει στην κατάλληλη στιγμή έχοντας υπολογίσει όλες τις παραμέτρους.

  1. Κάνεις διατροφή αλλά Τσιμπολογάς

Βρίσκεσαι στην δουλειά σου, έχεις φάει τα γεύματά σου, αλλά το κουλούρι του συναδέλφου είναι πολύ δελεαστικό για να πεις όχι σε μια ή δυο μπουκίτσες. Ή ακόμα χειρότερα δέχεσαι κέρασμα γιατί κάποιος γιορτάζει και έφερε να κεράσει. Έλα μωρέ ένα για το καλό, μια φορά γιορτάζει το παιδί να τον τιμήσουμε. Αρχικά, δεν υπάρχει μέρα που να μην γιορτάζει κάποιος ή να μην έχει γενέθλια κάποιος άλλος. Δεν είναι η μία φορά, ούτε η περίσταση, είναι ο τρόπος σκέψης σου. Αν δεν αποβάλλεις από τον τρόπο σκέψης σου τα μικρά καθημερινά τσιμπολογήματα δεν πρόκειται να δεις αποτέλεσμα. Αυτές οι ‘’μικρές’’ και ‘’αθώες’’ μπουκίτσες μπορεί να φτάσουν εύκολα τις 400 θερμίδες ημερησίως. Αυτό είναι σαν ένα ολόκληρο γεύμα! Ακόμα και στην περίπτωση που θα βρίσκεσαι στις 100 θερμίδες με λίγες μπουκίτσες τσουρέκι, θα έχεις συνολικά 2.800 θερμίδες παραπάνω στο τέλος του μήνα απλά και μόνο από αυτό. Αυτές οι θερμίδες μπορούν εύκολα να είναι η διαφορά που ψάχνεις.

  1. Χάνεις τον χρόνο σου με σκευάσματα που υποτίθεται πως βοηθούν στην απώλεια βάρους

Στο εμπόριο υπάρχουν εκατοντάδες ετικέτες προϊόντων οι οποίες υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα πάνω στο αδυνάτισμα και την απώλεια λίπους. Το 99% από αυτά είναι μη αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα για την δράση τους και αποτελούν μετέωρες εικασίες, που υποστηρίζονται όμως από καλό μάρκετινγκ και την άγνοια του αγοραστικού κοινού τους. Το υπόλοιπο 1% αποτελούν ουσίες με ελάχιστα θετικά ερευνητικά αποτελέσματα, κυρίως σε ποντίκια και με υπέρογκες ποσότητες τις οποίες δεν θα βρεις στο εμπόριο. Το όλο θέμα μπάζει από παντού και ο λόγος που αυτά τα σκευάσματα ευδοκιμούν είναι ότι όλοι ψάχνουν την εύκολη και γρήγορη λύση. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να χάσεις κιλά με τίποτα και ψάχνεις για μια γρήγορη και σίγουρη λύση. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η καφεΐνη η οποία λειτουργεί θετικά στην λιποδιάλυση και τον μεταβολισμό, αλλά λειτουργεί ως ένα πολύ μικρό συμπληρωματικό στοιχείο στα βασικά, δηλαδή την διατροφή, την γυμναστική και τον ανάλογο τρόπο ζωής. Αν προσπαθείς να χάσεις με λιποδιαλύτες χωρίς να κάνεις τίποτα από τα παραπάνω, τότε είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις.

  1. Δεν κάνεις διατροφή ‘’απλά προσέχεις’’

Η αντίληψη που λέει ότι απλά θα προσέξω για ένα διάστημα μέχρι να δω αποτελέσματα, σπάνια είναι αποτελεσματική. Ακόμα και αν μπορέσεις να εφαρμόσεις το ‘’απλά προσέχω’’ δεν μας λέει τίποτα για το πόσες θερμίδες έφαγες μέσα στην μέρα σου και αν αυτές είναι λιγότερες ή περισσότερες από αυτές που έχασες. Έτσι, μπορεί να έχεις μέρες με θετικό θερμιδικό ισοζύγιο και μέρες με αρνητικό. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα το αν βρίσκεσαι εντός ή εκτός στόχου και αυτό κάνει ήδη την όλη διαδικασία πιο δύσκολη. Επιπλέον, με αυτήν την μέθοδο δεν μπορείς να έχεις εικόνα για το πότε να περιμένεις αποτελέσματα και μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να καταλάβεις ότι δεν δουλεύει και δεν χάνεις τελικά βάρος. Τέλος, το ‘’προσέχω’’ είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό στην αντίληψη του κάθε ατόμου, ενώ το τι πρέπει να τρως σε κάθε δεδομένη στιγμή κάτι εντελώς αντικειμενικό. Η πιθανότητα, λοιπόν, να συμπίπτει αυτό που υποκειμενικά θεωρείς σωστό να φας, με αυτό που αντικειμενικά είναι το καταλληλότερο γεύμα για σένα, είναι πολύ μικρή.

  1. Δεν πίνεις νερό

Η μειωμένη πρόσληψη νερού μπορεί να είναι ένας απ’ τούς παράγοντες που συντελούν στο να μην μπορείς να χάσεις λίπος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους άντρες είναι 3.7 λίτρα και για τις γυναίκες 2.7 λίτρα. Το νερό προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον, στο οποίο αλληλοεπιδρούν τα διάφορα ιχνοστοιχεία και μπορούν να προκαλέσουν λιποδιάλυση. Επομένως, δεν αποτελεί λιποδιαλύτη, αλλά βοηθάει στην δημιουργία των συνθηκών μέσα στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες αυτές. Έπειτα, η πόση του νερού αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό, ως φυσική συνέπεια των διεργασιών που προκαλούνται, με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας να έχεις κάψει κάποιες επιπλέον θερμίδες.

Γιάννης Χριστούλας
Human Performance Specialist BSc, MSc
Fitmotif profile: Yiannis Christoulas