fbpx

Άντρες & Yoga

  Γνωρίζατε ότι παραδοσιακά , η yoga εξασκούνταν από άνδρες μοναχούς στην Ινδία, όπου ήταν μία κατεξοχήν ανδρική δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότεροι άνδρες στις δυτικές χώρες ανακαλύπτουν πόσο ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί γι’ αυτούς η πρακτική στη yoga σε σωματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο.

  Περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και άλλοι τόσοι Αμερικανοί  έχουν κάνει τη yoga αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους και της καθημερινότητάς τους, βρίσκοντας σε αυτήν ένα τρόπο άσκησης που γυμνάζει σώμα και νου.

 Οι περισσότεροι άντρες δεν βλέπουν με το καλύτερο μάτι την προπόνηση της Yoga. Κακώς. Η Yoga μπορεί να είναι η καλύτερη απόφαση που πήραν ποτέ για τους μύες τους και γενικά την υγεία. Βέβαια ευτυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και στην Ελλάδα πλέον αρκετοί Άντρες να έχουν εντάξει την yoga στις δραστηριότητες τους. Και φυσικά έχουν δει τα αποτελέσματα πάνω τους σε φυσική κατάσταση, αλλά και στην διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Πως βοηθάει η Yoga τους Άντρες;

  • Σε απαλλάσσει από το άγχος και το στρες. Θεωρείται μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποβάλλεις το στρες της καθημερινότητας και να νιώσεις ηρεμία και γαλήνη, κάτι που δεν παίρνεις από ένα πρόγραμμα άρσης βαρών.
  • Αυξάνει το εύρος της κίνησης. Πολλοί άντρες γνωρίζουν ότι έχουν μια σφιχτή μυϊκή ομάδα ή και παραπάνω, πιο συχνά οι δικέφαλοι μηριαίοι, οι γλουτιαίοι και οι ώμοι.
  • Βοηθάει στην δημιουργία μυών χωρίς καταπόνηση. Στη γιόγκα χρησιμοποιούμε το ίδιο μας το σώμα σαν βάρος που σηκώνουμε ή κρατάμε σε διαφορές στάσεις.  Η ενδυνάμωση στη γιόγκα χρειάζεται τη συμμέτοχη ολοκλήρου του σώματος σαν μια μονάδα, έτσι η ενδυνάμωση μιας μυϊκής ομάδας συνδέεται με την ενδυνάμωση κάποιας άλλης και ούτω καθεξής. Αυτό βελτιώνει την αίσθηση της συνολικής δύναμης.
  • Καλύτερη ερωτική ζωή. Ενισχύει την διάθεση, και δύο ώρες την εβδομάδα μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Είναι σημαντικό να είναι γυμνασμένοι οι πυελικοί μύες σας γιατί είναι αυτοί που συμμετέχουν στη διάρκεια του έρωτα. Οι ασκήσεις γιόγκα δυναμώνουν το συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας με αποτέλεσμα κάθε ερέθισμα να το αντιλαμβάνεστε καλύτερα.
  • Βελτιώνει την αναπνοή. Στην yoga γίνεται αρκετά επικέντρωση στην αναπνοή, πράγμα που βοηθάει στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα.
  • Ενισχύει τους σταθεροποιητικούς μύες του σώματος μας. Περιλαμβάνει πολλές μοναδικές κινήσεις εκτός από τα βασικά στοιχεία, όπως ο «σκύλος», η «σανίδα» και οι παραλλαγές του πολεμιστή. Ανάλογα με την ιδιοτροπία του δασκάλου σας, μπορεί να περιλαμβάνει και πλευρικές, συστροφικές και σπονδυλικές κινήσεις, καθώς και πολλές προκλήσεις ισορροπίας. Αυτές οι κινήσεις αναγκάζουν το σώμα σας να δουλεύει με νέους και ασυνήθιστους τρόπους, ενισχύοντας τους μικρότερους σταθεροποιητικούς μύες και αυξάνοντας την υγεία των αρθρώσεων στην πορεία.
  • Βελτιώνει την υγεία μας. Η Yoga όχι μόνο σας βοηθά να αισθάνεστε καλά μετά από σκληρή προπόνηση, αλλά παρέχει και άλλα πιο ξεχωριστά πλεονεκτήματα για την υγεία. Η αποτελεσματικότερη αναπνοή συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την ανταπόκριση στο στρες, για αρχή. Η Yoga έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετική για να βοηθά στην πρόληψη ή τη μείωση προβλημάτων που σχετίζονται με την ισχιαλγία, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή ακόμα και τα θέματα περιστροφής του κορμού.
  • Ότι αφορά τους αθλητές. Οι περισσότεροι αθλητές έχουν δεδομένο ότι οι αθλητικές τους δραστηριότητες είναι υγιείς, πράγμα που φυσικά, είναι. Αλλά η προπόνηση «στο κόκκινο» όλη την ώρα τελικά προκαλεί φθορά στο σώμα, ιδιαίτερα χωρίς χώρο για διαφορετική κίνηση και ποιοτική ξεκούραση. Λίγη yoga μετά από την σκληρή προπόνηση κάνει καλό στο στρες του σώματος, αλλά και του πνεύματος.
  • Η γιόγκα δυναμώνει τη σπονδυλική σου στήλη, βοηθώντας σε να αποκτήσεις καλύτερη στάση του σώματος, σε ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη και προλαμβάνει τραυματισμούς στην πλάτη.

  Η yoga με λίγα λόγια είναι ένας ολιστικός, εναλλακτικός τρόπος άσκησης που εξισορροπεί και ηρεμεί σώμα και νου, οξυγονώνει το αίμα και  ανεβάζει τα επίπεδα της ενέργειας, εξασκώντας όλα τα συστήματα: μυϊκό, σκελετικό, καρδιαγγειακό, ενδοκρινικό.

  Όλο και περισσότεροι άνδρες ανακαλύπτουν τη yoga και τα οφέλη της: δύναμη, αντοχή, ισορροπία και ευεξία. Εσείς τι περιμένετε;

Ντία Τζιότα
Personal Trainer – Αρθρογράφος
Fitmotif profile: Ntia Tziota