Πρακτικά ο όρος “VEGAN” (φυτοφάγος), αναφέρεται στην ολική φυτοφαγία, δηλαδή την κατανάλωση τροφών που προέρχονται αποκλειστικά από την ίδια την φύση.
Το άτομο που επιλέγει τον δρόμο της vegan διατροφής αποκλείει από το διαιτολόγιο του την κατανάλωση όλων των ζωικών προϊόντων, (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, μέλι και γάλα κ.ά.). Ωστόσο η vegan διατροφή δεν ορίζεται απλά ως μια διατροφική προτίμηση, αλλά ως ένας τρόπος ζωής, ως μια ολόκληρη φιλοσοφία!
Τα άτομα που ακολουθούν τον vegan τρόπο ζωής τις περισσότερες φορές δεν αποφεύγουν μόνο την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, αλλά συνειδητά αποφεύγουν να βλάπτουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (άμεσο ή έμμεσο) τα ζώα, αυτό περιλαμβάνει και την απόρριψη ρούχων και προϊόντων που κατασκευάζονται από μαλλί, μετάξι, δέρμα και κόκαλα ζώου καθώς επίσης και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε πράξεως που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση και βαναυσότητα αυτών, για παράδειγμα δοκιμές καλλυντικών προϊόντων, φαρμάκων/σκευασμάτων κ.ά.
“ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ VEGETARIAN”
Οι vegans ανήκουν στην γενικότερη κατηγορία των vegetarian (χορτοφάγων), η οποία περιλαμβάνει αρκετές υποκατηγορίες με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους!
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
Τώρα που γνωρίσαμε καλύτερα τις δύο κατηγορίες (φρουτοφάγοι και raw), ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά και στα κριτήρια που οδηγούν σε αυτές.
Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει συνειδητά να ακολουθήσει τον δρόμο της vegan διατροφής/φιλοσοφίας και οι οποίοι αποτυπώνονται συνοπτικά παρακάτω:
Η vegan διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του εντέρου καθώς και στην δράση κατά του καρκίνου αυτού), μαγνήσιο, κάλιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C & E, φυτοχημικές ουσίες (αντικαρκινική & αντιοξειδωτική δράση), φολικό οξύ και πολλά ακόμα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα της πρόσληψης τους θετικές αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στις θετικές αυτές αλλαγές περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού, καλύτερης διάθεσης και αίσθημα ευεξίας, μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου II, καρδιοπαθειών, οστεοπόρωσης, αρθρίτιδας, καθώς και διαφόρων σοβαρών μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου).
Όλα τα οφέλη της vegan διατροφής θα καταφέρει κάποιος να τα επωμιστεί μόνο εάν αυτή είναι ισορροπημένη , δηλαδή σωστά “σχεδιασμένη” με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού, ούτως ώστε να προσλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
“Πάν μέτρον άριστον” , λοιπόν για καλή υγεία, διότι μην ξεχνάμε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός με μοναδικές ανάγκες και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όποιες και αν είναι οι διατροφικές επιλογές!
Λίνα Βασιλειάδου
Dietitian & Nutritionist
Fitmotif profile: Λίνα Βασιλειάδου