fbpx

VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρακτικά ο όρος “VEGAN” (φυτοφάγος), αναφέρεται στην ολική φυτοφαγία, δηλαδή την κατανάλωση τροφών που προέρχονται αποκλειστικά από την ίδια την φύση.

Το άτομο που επιλέγει τον δρόμο της vegan διατροφής αποκλείει από το διαιτολόγιο του την κατανάλωση όλων των ζωικών προϊόντων, (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, μέλι και γάλα κ.ά.). Ωστόσο η vegan διατροφή δεν ορίζεται απλά ως μια διατροφική προτίμηση, αλλά ως ένας τρόπος ζωής, ως μια ολόκληρη φιλοσοφία!

Τα άτομα που ακολουθούν τον vegan τρόπο ζωής τις περισσότερες φορές δεν αποφεύγουν μόνο την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, αλλά συνειδητά αποφεύγουν να βλάπτουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (άμεσο ή έμμεσο) τα ζώα, αυτό περιλαμβάνει και την απόρριψη ρούχων και προϊόντων που κατασκευάζονται από μαλλί, μετάξι, δέρμα και κόκαλα ζώου καθώς επίσης και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε πράξεως που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση και βαναυσότητα αυτών, για παράδειγμα δοκιμές καλλυντικών προϊόντων, φαρμάκων/σκευασμάτων κ.ά.

“ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ VEGAN”

  • Φρουτοφάγοι : με αυτόν τον όρο περιγράφονται τα άτομα τα οποία καταναλώνουν κυρίως φρούτα, ξηρούς καρπούς καθώς και σπόρους που προέρχονται από τα δέντρα ή φυτά, χωρίς να προκαλείται κάποια βλάβη σε αυτά. Κάποιοι προσθέτουν στην διατροφή τους και ντομάτες, αγγούρια, φασόλια, αρακά καθώς και φαγόπυρο.
  • Ωμοφάγοι (raw vegan) : με αυτόν τον όρο περιγράφονται τα άτομα τα οποία καταναλώνουν ωμές τροφές φυτικής προέλευσης ή τρόφιμα τα οποία δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία άνω των 45°C.

“ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ VEGETARIAN”

Οι vegans ανήκουν στην γενικότερη κατηγορία των vegetarian (χορτοφάγων), η οποία περιλαμβάνει αρκετές υποκατηγορίες με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους!

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

  • Lactovegetarian: είναι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα(γάλα, τυρί κ.ά.).
  • Ovovegetarian: είναι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν αυγά.
  • Lacto-ovo vegetarian: είναι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και αυγά.
  • Pescatarian: είναι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά.
  • Flexitarian: είναι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν περιστασιακά κρέας (κοτόπουλο κυρίως), ψάρια και θαλασσινά.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΓΙΝΩ VEGAN;;”

Τώρα που γνωρίσαμε καλύτερα τις δύο κατηγορίες (φρουτοφάγοι και raw), ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά και στα κριτήρια που οδηγούν σε αυτές.

Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει συνειδητά να ακολουθήσει τον δρόμο της vegan διατροφής/φιλοσοφίας και οι οποίοι αποτυπώνονται συνοπτικά παρακάτω:

  1. Για λόγους ηθικής: αποτελεί ίσως ο βασικότερος λόγος. Η συμπόνια, η αγάπη, ο σεβασμός προς τα ζώα και κατά συνέπεια η προστασία τους και όχι ο βασανισμός/θανάτωση τους, που θα τα οδηγήσει ως τροφή “στο πιάτο”, είναι αυτό που ωθεί στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου τρόπου ζωής.
  2. Για λόγους υγείας: ο δεύτερος πιο βασικός λόγος. Η vegan διατροφή έχει συσχετιστεί με χιλιάδες οφέλη ως προς την υγεία και ευεξία του ανθρώπου, μερικά εκ των οποίων, αρκετά συνοπτικά, είναι τα μειωμένα επίπεδα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών στα οποία περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, αθηρωμάτωση, καθώς και διάφορες σοβαρές μορφές καρκίνου.
  3. Για περιβαλλοντικούς λόγους: η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν ακόμη πολύ βασικό λόγο, καθότι η ολική φυτοφαγία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για το περιβάλλον. Η παραγωγή φυτικών τροφίμων απαιτεί πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους.
  4. Για θρησκευτικούς λόγους: υπάρχουν θρησκείες ανά τον κόσμο, οι οποίες για λόγους πίστης, καλούν τους πολίτες/πιστούς να “ασπαστούν” τον vegan τρόπο αντίληψης και λειτουργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Βουδισμός.


ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η vegan διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του εντέρου καθώς και στην δράση κατά του καρκίνου αυτού), μαγνήσιο, κάλιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C & E, φυτοχημικές ουσίες (αντικαρκινική & αντιοξειδωτική δράση), φολικό οξύ και πολλά ακόμα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα της πρόσληψης τους θετικές αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στις θετικές αυτές αλλαγές περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού, καλύτερης διάθεσης και αίσθημα ευεξίας, μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου II, καρδιοπαθειών, οστεοπόρωσης, αρθρίτιδας, καθώς και διαφόρων σοβαρών μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου).

Όλα τα οφέλη της vegan διατροφής θα καταφέρει κάποιος να τα επωμιστεί μόνο εάν αυτή είναι ισορροπημένη , δηλαδή σωστά “σχεδιασμένη” με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού, ούτως ώστε να προσλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

“Πάν μέτρον άριστον” , λοιπόν για καλή υγεία, διότι μην ξεχνάμε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός με μοναδικές ανάγκες και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όποιες και αν είναι οι διατροφικές επιλογές!

Λίνα Βασιλειάδου
Dietitian & Nutritionist
Fitmotif profile: Λίνα Βασιλειάδου